Friday, November 5, 2010

ROSMAH TIDAK JAGA NAJIB SAKIT?DS Najib sakit! DS Najib tidak sihat dan memerlukan duduk berehat di rumah. Dan dari semasa ke semasa perlu mendapat rawatan intensif agar penyakit berjangkit tersebut cepat sembuh. Bila sembuh, dapatlah meneruskan tugas mentadbir negara dan menjalankan urusan-urusan rasmi.

Dan bila tidak sihat begini teringat aku tentang peranan seorang isteri. Ketika tidak sihat beginilah, semua suami mengharapkan isteri sentiasa di sisi ataupun sekurang-kurangnya berada di rumah bagi melaksanakan tanggungjawab menyediakan keperluan tertentu terutama dari segi makan minum dan lain-lain. Itulah tugas utama para isteri ketika suami sakit dan begitu jugalah sebaliknya.

Tetapi isteri Najb ini lain. Semakin sakit Najib semaikin galak dia ke sana ke mari. Merasmikan itu dan merasmikan ini. Melancarkan itu dan melancarkan ini. Hari-hari ada sahaja gambar dan berita Rosmah di dada akhbar. Macam negara ini tidak ada menteri. Macam negara ini tidak ada orang lain yang boleh melakukan tugas rasmi seperti ini.

Biasanya bila tidak ada PM, tentulah Timbalan Perdana Menteri yang mengambil alih urusan-urusan rasmi. Atau setidak-tidaknya mana-mana menteri kanan atau yang berkaitan dengan program yang dijalankan. Tetapi negara seolah-olah hanya ada Najib dan Rosmah. Kalau tidak Najib, mesti Rosmah yang ganti.

Inilah kali pertama dalam sejarah Malaysia isteri Perdana Menteri tidak menjadi 'isteri' Perdana Menteri. Masukkan dalam buku-buku sejarah bahawa isteri PM yang ini lebih sibuk dari PM sendiri. Sibuk sungguh sehingga terfikir apakah yang dicari Rosmah ini sebenarnya. Barangkali hendak menggantikan tempat Najib satu hari nanti bila Najib sudah tiada.

Rosmah pun kenalah sedar sikit dirinya. Dia isteri Perdana Menteri. Duduklah di rumah jaga Najib yang tidak sihat. Jaga makan minumnya. Jaga makan pakainya. Tak payahlah ke sana ke mari mencari publisiti. Orang sudah kenal dan sudah tahu 'First Lady' Malaysia adalah wanita bernama Rosmah.

Jadi duduklah di rumah jaga Najib agar Najib cepat sihat. Biarlah Muhyidin Yasin uruskan negara ini dengan barisan kabinet yang ada.

No comments: